divendres, 14 de novembre del 2008

Energia solar

1. Explica què és l’energia solar, de quin recurs natural prové i en quin tipus d’energia es converteix.

L'energia solar és l'energia renovable obtinguda directament del Sol. La radiació solar incident a la terra pot aprofitar-se per la seva capacitat per escalfar o directament a través de l'aprofitament de la radiació en dispositius òptics o d'altres tipus.

2. Explica què és l’energia fotovoltaica. Quins són els dos principals usos de l’energia solar?

La energía fotovoltaica es aquella que s'aprovecha directament dels raigos solars per produir electricitat. Les plaques fotovoltaiques, necesaries per captar la radiació solar, produeixen corrent continua, com les piles. Moltes aplicacions -electrónica, bombilles, motors- poden emplear aquest tipus de corrent, que es la única que pot ser almacenada en bateries. Cuan les plaques es conecten a la red eléctrica, o quan traballen en paralel a aquesta, es necesario convertir la corrent continua en alterna amb uns onduladors electrónics.

Energia solar tèrmica i energia solar fotovoltaica

3. Explica què és i com funciona un col·lector solar pla. Posa les imatges que creguis necessàries per què s’entengui l’explicació.

Un colector solar és un sistema tancat format per quatre elements : el colector, l'acumulador, el distribuidor, i els controls i la bomba. L'aigua freda entra al colector per la part inferior i surt calent per la part superior cap l'acumulador, després torna una altra vegada al colector llavors, l'aigua esta sempre circulant per termosifó o per bomba circulador.

El Colector es l'element d'aquest sistema que capta l'energía solar que ens calentará l'aigua, es fabriquen molts tipus diferents, el més comú es el pla.



4. Quantes hores d’insolació a l’any tenim a la zona de Barcelona?

A la zona de Barcelona n'hi an 1.490 h. d'insolació.

5. Raona si és certa o falsa la següent afirmació: (mínim 5 línies)
“Les plaques solars fotovoltaiques ja són obligatòries a totes les vivendes de nova creació des de l’any 2006”

El nou Còdig Tècnic de la Edificació (CTE), aprovat per el govern espanyol en març de 2006, obligara a totes les noves construccions en les que es faci us aigua calenta (vivendes, hospitals, hotels, polideportius, etc) a instalar sistemes solars tèrmics. En la resta d'edificis serà obligatori l'us d'energia fotovoltaica per produir electricitat.

http://www.consumer.es/web/es/medio_ambiente/energia_y_ciencia/2006/09/12/
155486.php